Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Zwemtrainingen & Opleidingen

Zwemmend redden

Aan de start van het seizoen 2009-2010 zijn wij als eerste Zeeuwse reddingsbrigade gestart met de nieuwe diploma-lijn van Reddingsbrigade Nederland, de overkoepelende organisatie van alle reddingsbrigades in ons land. Inmiddels is deze diplomalijn geperfectioneerd en is het dé landelijke lijn in diploma's zwemmend redden. Er is nu een betere aansluiting op het Zwem-ABC en ook is de opbouw van de eisen verbeterd.

Alle zwemtrainingen vinden plaats in het Vrijburgbad tussen Middelburg en Vlissingen. Op de zaterdagochtend wordt getraind voor de diploma's Junior Redder 1 tot en met 4. Op de vrijdagavond leiden wij op voor achtereenvolgens de diploma's Zwemmend Redder 1, 2, 3 en 4 en LifeSaver 1, 2 en 3. In de praktijk komt deze indeling op het volgende neer: Onze jeugdleden van +/- 6 jaar tot en met +/- 10 jaar zwemmen op zaterdagmorgen van 8.00 tot 9.00 uur. Tijdens dit trainingsuur zwemt ook onze oudergroep. Hierin zwemmen volwassenen mee waarvan het kind/de kinderen lid is/zijn (geweest) van onze brigade. Terwijl de kinderen zwemmen kunnen de ouders dat ook doen! De oudere leden zwemmen vrijdagavond. De indeling van de vrijdagavond is ongeveer:
- Van 18.00 tot 19.00 uur: de 10-, 11-, 12- en 13-jarigen (+/-)
- Van 19.00 tot 20.00 uur: de 14-, 15- en 16-jarigen (+/-)
- Van 20.00 tot 20.45 uur: het kader + diploma's LifeSaver (17+)

Junior Redder (1 t/m 4)

Een Junior Redder kan zichzelf redden, is vrij in het water en kan verschillende hulp- en reddingsmiddelen gebruiken om een ander vanaf de waterkant te redden. Kinderen kunnen na het ZwemABC meteen doorstromen naar Junior Redder 1. Sport en plezier staan bij de Junior Redder diploma’s voorop. Het voornaamste doel is om spelenderwijs de zelfredzaamheid van kinderen te vergroten. Eerst door het verder watervreesvrij maken, het verbeteren van de zwemtechniek en het omgaan met bijzondere situaties in het water. Daarna maken kinderen kennis met verschillende hulp- en reddingsmiddelen en wordt een begin gemaakt met het aanleren van de vaardigheden om een droge redding (een redding vanaf de kant) uit te voeren. Wanneer een kind alle diploma’s heeft behaald, is hij Junior Redder.

Zwemmend Redder (1 t/m 4)

Een Zwemmend Redder kan een drenkeling redden door hem te zoeken, te benaderen en te vervoeren, eventueel met hulp- en reddingsmiddelen. De Zwemmend Redder gaat een stapje verder dan de Junior Redder. Bij deze opleidingen leer je hoe iemand zwemmend gered kan worden (een natte redding). Bij deze natte redding wordt de nadruk gelegd op het benaderen en het vervoeren van een drenkeling. Samenwerken staat in deze opleidingen centraal. Er wordt meer ingegaan op het handelen tijdens een ongeval, het zoeken van drenkelingen in onbekend water en zorgen voor veiligheid tijdens een redding voor redder en drenkeling. Wanneer een kind alle diploma’s heeft behaald, is hij Zwemmend Redder.

Lifesaver (1 t/m 3)

Een Lifesaver is (nog) geen professional, maar bezit wel de vaardigheden om drenkelingen te redden en hulp te verlenen. De Lifesaver diploma’s zijn de laatste diploma’s in de Lifesaving lijn. Een Lifesaver bekwaamt zich in het redden van drenkelingen en het vergroten van zijn zelfredzaamheid en leert daarmee (zelfstandig) adequaat hulp te verlenen, mocht hij ergens een drenkeling aantreffen. Daarnaast maakt het verlenen van eerste hulp ook onderdeel uit van de opleidingen. Wanneer alle diploma’s zijn behaald, is iemand een LifeSaver

Oudergroep

Wilt u als ouder niet alleen maar op de bank zitten tijdens de training? Dan kunt u op de zaterdagochtend samen met een inmiddels steeds groter wordende groep ouders op uw eigen tempo en niveau meedoen aan een speciale training voor volwassenen. Geen behoefte aan een inspannende training? Baantjes zwemmen mag natuurlijk ook!

De examen-eisen van de verschillende diploma's vind je hier. Zie ook de kledingeisen voor deze diploma's.

Omschrijving diploma's: Bron = Reddingsbrigade Nederland.


« Terug naar de overzichtspagina

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Nieuwe boot is vervanger voor ‘gedoneerde’ vlet (05-07)

05-07-2024: Onze brigade heeft een nieuwe reddingsboot. Deze vervangt de reddingsvlet die vorig jaar zomer plotsklaps werd overgedragen aan Oekraïne.

Lees verder »

Nieuwe boot maakt vloot compleet (05-07)

05-07-2024: Omroep Zeeland besteedt ook aandacht aan onze nieuwe reddingsboot. Roland gaf ook een interview voor de radio. Bekijk hier het gehele nieuwsitem.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.