Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Zwemtrainingen & Opleidingen

Kledingeisen

Bij leren zwemmend redden hoort de gedachte dat je ooit, onverwacht, een drenkeling kan tegenkomen. En dat je er voor bent opgeleid en getraind om die drenkeling eventueel zelfs zwemmend te kunnen redden. Nu lopen de meeste mensen in Nederland niet altijd in zwemkleding over straat. Doorgaans dragen wij dan iets meer kleding. Daarom behoort tot de training en de exameneisen zwemmend redden ook het met kleren aan oefenen / zwemmen. Tijdens de examens van al onze zwemdiploma's dient een deel van de onderdelen te worden uitgevoerd met extra kleding buitenom de reguliere badkleding. Om hier goed op voorbereid te zijn, trainen we elk seizoen vanaf na de herfstvakantie met kleding. 

Verplichte kleding (bepaalde onderdelen):

- Badkleding
- T-shirt met lange mouwen (tot op de elleboog)
- Lange broek van dikke stof tot over de enkels. Bij voorkeur spijkerstof. Joggingbroeken en trainingsbroeken zijn niet toegestaan. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn ook niet toegestaan (dus ook geen zogeheten skinny jeans), de broek moet los op het lichaam vallen.

Aanvullende verplichte kleding voor diploma's Junior Redder (zaterdagochtend, zie foto)

Bovengenoemde kleding + daarbij:
- Regen/windjack. Bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon.
- Dichte schoenen met harde zool. Dat betekent: geen duikschoenen, geen surfschoenen, geen sandalen en geen balletschoenen. Sportschoenen, plastic waterschoenen en stevige gympen (bijvoorbeeld All Stars) zijn dus wel toegestaan.

De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn. De kleding mag niet gescheurd zijn (ook niet vanuit de fabriek). Er mag geen blote huid door de stof te zien zijn.

Brilletjes

Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals chloorbrilletjes, duikbrillen, etc. zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan. Duikbrillen, waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatieverzoek en zijn geheel voor eigen risico. Een compleet overzicht vind je in de officiële documentatie van Reddingsbrigade Nederland. Bekijk deze op pagina 42 van dit document.

Twijfel je of kleding voldoet aan de eisen? Vraag het je instructeur. Zie ook de exameneisen voor deze diploma's.


« Terug naar de overzichtspagina

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Havendagen weer veilig verlopen (10-06)

10-06-2024: Het was dit weekend weer tijd voor de Havendagen in Middelburg, onderdeel van de Havenfeesten. Zoals elk jaar was er weer van alles te beleven in en rond de haven.

Lees verder »

Bewaking Vlissingen Maritiem (03-06)

03-06-2024: Afgelopen drie dagen stonden in het teken van Vlissingen Maritiem, een evenement waarbij verschillende historische schepen van over de hele wereld te bewonderen zijn.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.