Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Zwemtrainingen & Opleidingen

Instructeursopleiding

Alle instructeurs die bij ons aan de slag gaan volgen een speciale opleiding. Via een door de brigade opgezet cursusprogramma doorlopen de kandidaten de officiële instructeursopleiding van Reddingsbrigade Nederland. Tijdens de opleiding zijn er diverse terugkomavonden om de vordering in de gaten te houden. Ook wordt tijdens deze avonden door de brigade extra lesstof toegevoegd, wordt de geleerde theorie in de praktijk gebracht en worden ervaringen uitgewisseld.

Aan het einde van de opleiding, als diverse theorie-avonden zijn bijgewoond en er ook diverse opdrachten zijn gemaakt, volgt een Proeve van Bekwaamheid. Tijdens dit examen wordt een les beoordeeld door examinatoren van Reddingsbrigade Nederland. Wordt de les als voldoende beoordeeld, dan mag de kandidaat zelfstandig lesgeven. Kandidaten beginnen als hulpinstructeur en kunnen op die manier meekijken en ervaring opdoen bij een ervaren instructeur.

De (hulp)instructeurs krijgen hiernaast elk jaar meerdere keren bijscholing, zowel in het bad (praktisch) als in ons clubhuis (theoretisch). Verder zijn zij betrokken bij voortgangsbesprekingen, mede aan de hand van de proefexamens die wij elk jaar houden en waarmee we inventariseren hoever elk individueel lid klaar is voor het zwemexamen.
 
Al onze leden die 14 jaar of ouder zijn aan het begin van het zwemseizoen komen in aanmerking voor de opleiding tot instructeur. Leden die in aanmerking komen worden door de TC benaderd. Zelf opgeven voor de opleiding mag natuurlijk ook. Spreek de coördinator of lesbegeleider aan of neem contact op via onderstaande gegevens.

Belangrijke documenten:

- Studiegids Instructeur niveau 2
- Studiegids Instructeur niveau 3
- PvB's Instructeur niveau 2
PvB's Instructeur niveau 3


« Terug naar de overzichtspagina

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Nieuwe boot is vervanger voor ‘gedoneerde’ vlet (05-07)

05-07-2024: Onze brigade heeft een nieuwe reddingsboot. Deze vervangt de reddingsvlet die vorig jaar zomer plotsklaps werd overgedragen aan Oekraïne.

Lees verder »

Nieuwe boot maakt vloot compleet (05-07)

05-07-2024: Omroep Zeeland besteedt ook aandacht aan onze nieuwe reddingsboot. Roland gaf ook een interview voor de radio. Bekijk hier het gehele nieuwsitem.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.