Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Voorlichting & Preventie

Veilig het ijs op

De reddingsbrigade waarschuwt elk jaar mensen alleen goed voorbereid het ijs op te gaan. Veilig het ijs opgaan doe je bij voorkeur op plaatsen waar de lokale ijsvereniging of de gemeente aangeeft dat dat verantwoord is.

Algemene tips:

- Ga alleen goed voorbereid op pad; zorg ook voor reddingsmiddelen (touw, prikkers, telefoon)
- Schaats verantwoord, hou rekening met anderen en let op aanwijzingen voor zwakke plekken
- Weet wat je moet doen als je door het ijs zakt of als je iemand anders door het ijs ziet zakken. Denk aan je eigen veiligheid en die van anderen.

Voordat je op pad gaat, is het verstandig de weersverwachting, ijsdikte en eventuele waarschuwingen van lokale autoriteiten of ijsverenigingen te controleren. Ook wordt aangeraden niet in je eentje te schaatsen en altijd iemand te informeren over waar je gaat schaatsen. Ook wordt het afgeraden om in het donker het ijs op te gaan. Verder kan het raadzaam zijn alleen mee te doen aan georganiseerde schaatstoertochten. Ook het meenemen van de juiste middelen kan zorgen voor extra veiligheid. Trek warme vochtregulerende en winddichte kleding, handschoenen en een muts aan. Neem voldoende drinken en een mobiele telefoon mee. Zorg ook dat je in het bezit bent van reddingsmiddelen zoals een reddingsklos of ijsprikkers.
 
De reddingsbrigade heeft ook tips voor tijdens het schaatsen: Houdt voldoende afstand van andere schaatsers, let op wakken of bijten en houdt kleurveranderingen in het ijs in de gaten. Dit laatste kan duiden op zwakke plekken. Let extra op bij begroeiing, bruggen en waterinlaatplaatsen of een kruising van waterwegen.

Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

- Probeer rustig te blijven.
- Breek het ijs af tot het steviger wordt.
- Probeer zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen door je met je voeten af te zetten tegen het ijs en/of op het ijs te rollen. Met ijsprikkers kun je jezelf ook uit het ijs optrekken.
- Rol van het wak af; ga pas staan als je zeker weet dat het ijs stevig genoeg is.
- Als je onder het ijs terecht komt, zoek dan een (vaak ook in kleur) afwijkende plek (vaak zwakker) in het ijs door je met handen en voeten af te zetten tegen de onderkant van het ijs. Probeer met je voeten een gat te schoppen.

Wat moet je doen als je iemand door het ijs ziet zakken?

- Denk aan je eigen veiligheid! Niemand is gebaat bij een extra slachtoffer.
- Alarmeer 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie door; geef herkenningspunten door als je in een natuurgebied bent. Laat andere mensen assisteren bij de hulpverlening.
- Loop nooit over het ijs naar een wak, maar kruip er liggend naartoe, het liefst geborgd door een touw aan de wal.
- Maak contact met het slachtoffer, bijvoorbeeld met een reddingsklos, tak of kledingstuk.
- Probeer het slachtoffer eruit te trekken. Help hem of haar zo mogelijk aan droge kleding.

Leer zwemmend redden!

Weet jij precies hoe je iemand moet redden? Nee? Leren zwemmen en zwemmend redden bij de reddingsbrigade! Lid worden? Klik hier!    


« Terug naar de overzichtspagina

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Havendagen weer veilig verlopen (10-06)

10-06-2024: Het was dit weekend weer tijd voor de Havendagen in Middelburg, onderdeel van de Havenfeesten. Zoals elk jaar was er weer van alles te beleven in en rond de haven.

Lees verder »

Bewaking Vlissingen Maritiem (03-06)

03-06-2024: Afgelopen drie dagen stonden in het teken van Vlissingen Maritiem, een evenement waarbij verschillende historische schepen van over de hele wereld te bewonderen zijn.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.