Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Voorlichting & Preventie

Auto te water

Als je met een auto in het water terecht komt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de auto verlaat. Wacht niet tot de auto vol water loopt. Maak direct de gordel los, open het raam of sla deze kapot met een veiligheidshamer en verlaat de auto. In de praktijk blijft een auto nog enkele minuten drijven, voldoende tijd dus om het stappenplan te doorlopen en snel de auto te verlaten.
 
In het stappenplan wordt in vier stappen beschreven hoe je snel en veilig de auto kunt verlaten.
Stap 1: Verlichting aan
Stap 2: Gordels los
Stap 3: Open het zijraam
Stap 4: Verlaat de auto

Stap 1: Verlichting aan

Doe alle lichten aan, ook de binnenverlichting, zodat de auto zichtbaar blijft en je je beter kunt oriënteren. Schakel het contact niet uit omdat dat mogelijk de verlichting uitschakelt.

Stap 2: Gordels los

Maak meteen de autogordel los. Als dat niet lukt, snijdt dan de gordel door met het autogordelmes van de veiligheidshamer.

Stap 3: Open het zijraam

Open het zijraam van de auto via de raambediening. Als dat niet lukt, moet je het raam verbrijzelen met een veiligheidshamer of een ander zwaar object. Het is mogelijk dat de ramen en deuren door kortsluiting niet meer te openen zijn. Er zal geen brand uitbreken door kortsluiting. Krijg je de ramen op geen enkele manier open, dan kun je op de volgende manier uit de auto ontsnappen: doe de lichten aan; maak de gordel los; haal diep adem vlak voordat de auto vol loopt met water; duw de deuren rustig open. Dit kan pas als de auto grotendeels gezonken is en daarmee de druk binnen en buiten de auto gelijk is.

Stap 4: Verlaat de auto

Verlaat de auto door een raam met je gezicht naar het dak van de auto.

Ligt de auto op zijn kop, dan hang je in de autogordel en blokkeert je gewicht het sluitingsmechanisme. Toch kun je de gordel ook dan loskrijgen en wel op de volgende manier:
- Zet je voeten tegen het dashboard en duw jezelf tegen de stoel aan.
- Duw met een arm tegen het dak.
- Klik nu met je andere hand de gordel los.
- Verplaats je benen één voor één naar het dak (op dit moment de 'bodem'). Zo rol je vanzelf uit je autostoel.

Een veiligheidshamer kun je gebruiken om de autogordel mee los te snijden of een raam te verbrijzelen. Zorg dat je vanuit je autostoel bij de veiligheidshamer kunt en dat deze bevestigd is. Een losliggende hamer kan door de klap van de auto op het water weggeslingerd worden. Deze is dan niet meer binnen handbereik. Monteer de veiligheidshamer daarom zoals op de verpakking staat aangegeven. Monteer een veiligheidshamer/lifehammer in de auto. Weet hoe de auto-gordelsluitingen werken, ook van de achterbank en eventueel het kinderzitje.
 
We noemen hier een aantal dingen waar je op kunt letten, óók als je zelf (nog) geen auto rijdt.
- Rijdt veilig. Dat wil zeggen: rekening houden met de drukte op de weg en met het weer en je snelheid aanpassen aan het verkeer. Voorkomen van ongelukken is altijd beter dan aangewezen zijn op noodmaatregelen.
- Je moet weten hoe je de portieren, de ramen, het schuifdak en de autogordel opendoet van de auto waarin je (mee)rijdt.
- Kijk bij een tweedeurs auto hoe de stoelen naar voren geschoven kunnen worden.
- Een anti carjackingsysteem vergrendelt automatisch de portieren tijdens of na het wegrijden. In geval van nood krijgt een redder ze dan van buitenaf niet open. Maar ook van binnenuit moet je de portieren in noodsituaties snel kunnen openen.
- Bij een kinderslot is het portier van buitenaf wel te openen, echter van binnenuit niet. In geval van nood moeten ouders hun kinderen zo snel mogelijk veiligstellen en het kinderslot ontgrendelen (als dat kan).
- Draag altijd een autogordel.
- Ook als je achter in de auto zit. Als een auto in het water rijdt, is de klap net zo hard als wanneer je met je auto ergens tegenaan botst. Voor iedereen een hoofdsteun is nog veiliger. Hij beschermt je beter tegen een ‘whiplash’. De hoofdsteunen moeten dan wel op de juiste wijze zijn afgesteld. (Bovenkant van de steun is gelijk aan de bovenkant van het hoofd.)
- Helaas kunnen hoofdsteunen in een tweedeurs auto ook in de weg zitten als ontsnappingsweg naar/via de voorbank.
- Zet losliggende voorwerpen, zoals tassen en speelgoed, vast.
- Gebruik altijd goedgekeurde kinderzitjes.
- Kinderzitje op de bijrijdersstoel , schakel dan elektronisch de airbag van de bijrijders stoel uit, raadpleeg de technische beschrijving van uw auto of uw dealer.
- Laat de auto regelmatig nakijken en onderhouden. .
- Kijk in een bus waar de noodluiken en nooddeuren zitten en hoe je ze opent.

Leer zwemmend redden!

Ten slotte kun je zelf leren zwemmen en zwemmend redden bij de reddingsbrigade. Lid worden? Klik hier!


« Terug naar de overzichtspagina

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

  • 1. Sporten is gezond
    • Sporten is goed voor lichaam en
      geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

  • 2. Beter leren zwemmen
    • Onze leden verbeteren wekelijks
      hun zwemtechnieken en conditie.
      Ze leren ook zichzelf en anderen
      te redden uit een noodsituatie.

  • 3. Gezelligheid
    • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

  • 4. Nuttig bezig zijn
    • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun diploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Films en pannenkoeken! (18-01)

18-01-2025: Op zaterdag 18 januari was het weer tijd voor de filmdag. Met zijn allen keken we film in ons Clubhuis en smulden we van de pannenkoeken!

Lees verder »

Plonzend het jaar uit! (20-12)

20-12-2024: Op vrijdagavond 20 december sloten we het jaar 2024 af in het recreatiebad. Een gezellige avond met lekkere Kerstmuziek. Daarna ging het feest nog even door in het Clubhuis.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.