TC: Kledingeisen

» Op de foto: correcte kleding voor Junior Redder-diploma.
 

Bij leren zwemmend redden hoort de gedachte dat je ooit, onverwacht, een drenkeling kan tegenkomen. En dat je er voor bent opgeleid en getraind om die drenkeling eventueel zelfs zwemmend te kunnen redden.

 

Nu lopen de meeste mensen in Nederland niet altijd in zwemkleding over straat. Doorgaans dragen wij dan iets meer kleding. Daarom behoort tot de training en de exameneisen zwemmend redden ook het met kleren aan oefenen / zwemmen.

 

Tijdens de examens van al onze zwemdiploma's dient een deel van de onderdelen te worden uitgevoerd met extra kleding buitenom de reguliere badkleding. Om hier goed op voorbereid te zijn, trainen we elk seizoen vanaf na de herfstvakantie met kleding. 

 

Verplichte kleding (bepaalde onderdelen):

- Badkleding

- T-shirt met lange mouwen (tot op de elleboog)

- Lange broek van dikke stof tot over de enkels. Bij voorkeur spijkerstof. Joggingbroeken en trainingsbroeken zijn niet toegestaan. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn ook niet toegestaan (dus ook geen zogeheten skinny jeans), de broek moet los op het lichaam vallen.

Aanvullende verplichte kleding voor diploma's Junior Redder (zaterdagochtend)

Bovengenoemde kleding + daarbij:
- Regen/windjack. Bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon.

- Dichte schoenen met harde zool. Dat betekent: geen duikschoenen, geen surfschoenen, geen sandalen en geen balletschoenen. Sportschoenen, plastic waterschoenen en stevige gympen (bijvoorbeeld All Stars) zijn dus wel toegestaan.

 

De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn. De kleding mag niet gescheurd zijn (ook niet vanuit de fabriek). Er mag geen blote huid door de stof te zien zijn.

 

Brilletjes
Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals chloorbrilletjes, duikbrillen, etc. zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan. Duikbrillen, waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatieverzoek en zijn geheel voor eigen risico.

 

Een compleet overzicht vind je in de officiële documentatie van Reddingsbrigade Nederland. Bekijk deze op pagina 42 van dit document.

Twijfel je of kleding voldoet aan de eisen? Vraag het je instructeur.

Zie ook de exameneisen voor deze diploma's.
                     

« Terug naar de Technische Commissie (TC)
 


 

 

Contact met de TC:
Roland de Jong

• E-mail: tc@vandixhoornbrigade.nl