Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Over de club: Commissies

Technische Commissie (TC)

De Technische Commissie (TC) is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het zwembad. De TC is verantwoordelijk voor alle zwemopleidingen en de examens die daar bij horen. De TC organiseert ook de theorie- en EHBO-opleidingen die nodig zijn voor de hogere diploma's zwemmend redden. De TC organiseert ook elk jaar clubkampioenschappen. Samen met de Evenementen Commissie (EC) wordt ook jaarlijks het eindejaarszwemmen georganiseerd en met de gemeente Middelburg organiseert de TC sportkenningsmakingsactiviteiten (SKA).

De TC stelt aan het begin van het nieuwe seizoen de nieuwe groepen samen, bepaalt welke instructeur of instructrice die groep les gaat geven en zorgt er voor dat alle lessen goed verlopen. Onze groepen zijn ingedeeld op diploma. De jongste kinderen zwemmen op de zaterdagochtend, de oudere leden zwemmen op de vrijdagavond. In elke diploma-groep zitten leden van ongeveer dezelfde leeftijd. Elke groep wordt begeleid door één of meer (hulp)instructeurs.

Instructeurs
Alle instructeurs die bij ons aan de slag gaan volgen een speciale opleiding. Via een door de brigade opgezet cursusprogramma doorlopen de kandidaten de officiële instructeursopleiding van Reddingsbrigade Nederland. Tijdens de opleiding zijn er diverse terugkomavonden om de vordering in de gaten te houden. Ook wordt tijdens deze avonden door de brigade extra lesstof toegevoegd, wordt de geleerde theorie in de praktijk gebracht en worden ervaringen uitgewisseld. De (hulp)instructeurs krijgen hiernaast elk jaar meerdere keren bijscholing, zowel in het bad (praktisch) als in ons clubhuis (theoretisch). Verder zijn zij betrokken bij voortgangsbesprekingen, mede aan de hand van de proefexamens die wij elk jaar houden en waarmee we inventariseren hoever elk individueel lid klaar is voor het zwemexamen.

Functies
Om er voor te zorgen dat alles in het bad goed verloopt, zijn er tijdens alle trainingen altijd een coördinator en een lesbegeleider aanwezig. De coördinator (te herkennen aan de gele polo) is in het bad hét aanspreekpunt voor ouders/verzorgers en regelt praktische en administratieve zaken zoals inschrijvingen. De lesbegeleider helpt de (hulp)instructeurs om de kwaliteit van de lessen hoog te houden en wordt daarnaast ingeschakeld om leden indien nodig (individueel) wat verder op weg te helpen.

Zowel de verschillende coördinatoren als de lesbegeleiders (deze functies zijn gesplitst voor de vrijdag en de zaterdag, voor elke functie zijn dus twee personen) maken deel uit van de TC. In de TC zitten daarnaast ook nog mensen die je niet zo vaak in het bad ziet, maar die wel kunnen helpen bij de TC-acviteiten zoals een leraar die instructeurs kan vertellen hoe je het beste les kunt geven of iemand die de EHBO-lessen kan regelen. De TC wordt geleid door een voorzitter. Deze zit tevens in het brigadebestuur.

Natuurlijk moet ook een reddingsbrigade zelf altijd blijven letten op de veiligheid. Om onze zwemlessen veilig te laten verlopen is er een speciaal toezichts- en veiligheidsplan opgesteld. Op deze pagina lees je hier meer over.
 

Maak een keuze:

Zwemmend redden (reguliere trainingen in het zwembad):
Zwemmend Junior Redder, Zwemmend Redder en LifeSaver
Theorielessen t.b.v. diploma's LifeSaver 
Exameneisen
Kledingeisen

Waterhulpverlening
Waterhulpverlening (Lifeguard)

Overige opleidingen:
EHBO-opleidingen (t.b.v. diploma's LifeSaver 2 en 3)
Instructeursopleiding

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Bingo! (25-05)

25-05-2024: Op zaterdag 25 mei speelden we bingo met termen van de reddingsbrigade. Het werden spannende ronden waarin we leuke prijzen verdeelden en samen plezier maakten.

Lees verder »

Lente-achtige dropping (13-04)

13-04-2024: Op een mooie lente-achtige avond werden 7 teams rond Veere gedropt. Zij gingen op zoek naar de verborgen zender die aan het eind van de avond door iedereen gevonden was! Onderweg waren er volop punten te verdienen en we hadden maar liefst 2 winaars, maar de puntenaantallen lagen heel dicht op elkaar.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.