Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Over de club

Vertrouwenscontactpersonen

Voor de Van Dixhoornbrigade is veilig en plezierig sporten het belangrijkste wat er is. Al onze instructeurs zijn in het bezit van een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Regelmatig besteden we op onze instructeursbijeenkomsten aandacht aan de veiligheidsplannen van onze brigade en het zwembad en bespreken we het thema ongewenst gedrag en hoe we samen kunnen zorgen voor een veilig sportklimaat. We hebben ook gedragsregels opgesteld (zie verder op deze pagina). Ook belangrijk: wij conformeren ons aan de gedragscode van Reddingsbrigade Nederland. Deze is hier te vinden en te downloaden.

Gedragsregels

De onderstaande gedragsregels hanteert onze brigade. Waar begeleider in de gedragsregels is geschreven, moet gelezen worden: (hulp)instructeur, lesbegeleider of coördinator.

1. De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt (om te bewegen).
De sporter moet als mens worden gerespecteerd. Er mag geen onderscheid worden gemaakt naar of nadruk worden gelegd op godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd, lichamelijke kenmerken of burgerlijke staat. Dat betekent dat de sporter zich zowel tijdens het sporten maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld in de kleedruimtes, veilig moet voelen en het gevoel moet hebben dat hij zich - letterlijk - vrij kan bewegen.

2. De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
Hierbij gaat het erom dat de begeleider niet onnodig binnendringt in het privé-leven van de sporter, bijvoorbeeld door er vragen over te stellen, afspraken te maken, contact op te nemen enzovoort.

3. De begeleider onthoudt zich van elke vorm van seksueel (machts)misbruik of ongewenste intimiteiten tegenover de sporter.
De begeleider mag zijn specifieke situatie en relatie niet gebruiken voor doeleinden ten eigen nutte die in strijd zijn met zijn verantwoordelijkheid voor de sporter of die de grenzen van de relatie overschrijden. In de (professionele) relatie met de sporter kunnen bij beide gevoelens ontstaan die zich niet verhouden met de relatie tot het trainen, begeleiden en dergelijke. Deze gevoelens kunnen bijvoorbeeld zijn: verliefdheid, afkeer of agressie. Beide partijen moeten alert zijn op deze gevoelens. De begeleider moet - zelfs als de sporter dat verlangt of daartoe uitnodigt - dan ook niet metterdaad ingaan op seksuele en/of al dan niet agressieve toenaderingspogingen, dan wel dergelijke toenaderingspogingen zelf ondernemen.

4. Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
Tussen volwassenen en jeugdigen is sprake van een natuurlijk overwicht. Het natuurlijke overwicht van de 'dader' en angst voor de gevolgen maken het vele malen moeilijker om hem 'lik op stuk' te geven bij ongewenst gedrag.

5. De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
De begeleider dient ervoor te zorgen dat daar waar lichamelijk contact noodzakelijk en functioneel is voor de sportbeoefening, dit contact of deze aanrakingen nooit verkeerd - in de zin van seksueel intimiderend - kan worden geïnterpreteerd.

6. De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
Hierbij kan worden gedacht aan:
- seksueel getinte opmerkingen en insinuaties, zoals grove taal en schuine moppen, onder het mom van 'dat moet kunnen';
- het stellen van niet-functionele vragen - vaak onnodig in detail - over het seksleven van de sporter.

7. De begeleider zal tijdens trainingen met respect omgaan met de sporter en de ruimten waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer.
Gereserveerd en met respect omgaan met de ruimtes waarin de sporter zich kan bevinden, betekent dat de sporter zich daar veilig moet voelen, zijn privacy gewaarborgd is en sociale controle niet is uitgesloten.

8. De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van de ongewenste intimiteiten.
Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen. Binnen zijn mogelijkheden heeft de begeleider de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en het welzijn van de sporter. De begeleider zal de daarvoor redelijke en noodzakelijke maatregelen moeten nemen ter voorkoming van lichamelijke en geestelijke schade en misbruik, veroorzaakt door ongewenste intimiteit. De begeleider zal moeten samenwerken met bijvoorbeeld jeugdconsulenten, vertrouwenscontactpersonen of ouders of hen van informatie voorzien. De begeleider zal feiten van vertrouwelijke aard, aan hem toevertrouwd, te allen tijde dienen te respecteren. Er zullen slechts mededelingen aan derden worden gedaan - indien enigszins mogelijk in overleg met de sporter - wanneer de begeleider ervan overtuigd is dat de belangen van de sporter of zijn omgeving hiermee zullen zijn gediend.

9. De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels door iedereen die betrokken is bij de sporter worden nageleefd.
Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken. De begeleider heeft een voorbeeldfunctie. Hij zal maatregelen moeten nemen op het moment dat hij grensoverschrijdend gedrag constateert. In eerste instantie dient hij de betreffende persoon erop aan te spreken. De begeleider kan hem bijvoorbeeld verwijzen naar een vertrouwenscontactpersoon of hem helpen een klacht in te dienen.

10. In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.
Dit betekent dat de begeleider ook alert moet zijn op gedragingen die niet direct seksueel intimiderend zijn, maar wel als grensoverschrijdend worden ervaren zoals bijvoorbeeld (veelvuldig) vloeken. Ook in dit geval dienen door hem passende maatregelen te worden genomen, zoals het aanspreken van de betreffende persoon. 

Onze vertrouwenscontactpersonen
Desondanks kan er altijd iets misgaan en voor die gevallen heeft de brigade twee eigen vertrouwenscontactpersonen welke indien nodig hulp kunnen vragen aan professionals van NOC*NSF. Onze vertrouwenscontactpersonen kunnen u helpen (of doorverwijzen) bij alle vormen van ongewenst gedrag binnen de brigade. Van pesten, agressie, discriminatie, geweld tot seksueel ongewenst gedrag (zie verder op deze pagina).

Beide vertrouwenscontactpersonen (VCP's) zijn bekend met onze brigade, maar maken geen deel uit van het bestuur of één van de diverse commissies. Daarom kunnen ze geheel onafhankelijk hun werk doen.

 

Maaike Veen
06-30888410

 

Ko Berkhout
06-12630563

De vertrouwenscontactpersonen volgen bij meldingen en klachten de standaard stappen van het NOC*NSF en Reddingsbrigade Nederland.


« Terug naar de overzichtspagina

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

  • 1. Sporten is gezond
    • Sporten is goed voor lichaam en
      geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

  • 2. Beter leren zwemmen
    • Onze leden verbeteren wekelijks
      hun zwemtechnieken en conditie.
      Ze leren ook zichzelf en anderen
      te redden uit een noodsituatie.

  • 3. Gezelligheid
    • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

  • 4. Nuttig bezig zijn
    • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun diploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Films en pannenkoeken! (18-01)

18-01-2025: Op zaterdag 18 januari was het weer tijd voor de filmdag. Met zijn allen keken we film in ons Clubhuis en smulden we van de pannenkoeken!

Lees verder »

Plonzend het jaar uit! (20-12)

20-12-2024: Op vrijdagavond 20 december sloten we het jaar 2024 af in het recreatiebad. Een gezellige avond met lekkere Kerstmuziek. Daarna ging het feest nog even door in het Clubhuis.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.