Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Over de club

Geschiedenis

De Van Dixhoornbrigade werd in maart 1972 door een kleine groep enthousiaste mensen opgericht. Op de vroege ochtend van zaterdag 4 maart kwamen 5 inwoners van Middelburg gespannen hun bed uit. Alle vijf (Edith van der Mark, Inez Baronner, Johan van Moolenbroek, Jos de Rijke en Kees Schoof) waren lid van de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade. Ze gingen op pad naar het zwembad, want ze hadden kort daarvoor een advertentie gezet in de huis-aan-huisbladen. Ze vonden dat het tijd werd dat de provinciale hoofdstad een eigen reddingsbrigade kreeg. En ook jong enthousiasme was er; bij het zwembad stonden 46 (!) kinderen te wachten die allemaal dolgraag het Zwemmend Redden wilden leren.

Dat was dus op 4 maart 1972. De naam van onze brigade wordt pas vastgesteld op de eerste ledenvergadering, 8 september dat jaar. We worden vernoemd naar een van de oprichters van Luctor die in de dertiger jaren bekend stond als een pionier op het gebied van het zwemmend redden in Zeeland. In de loop der jaren is onze reddingsbrigade uitgegroeid tot een fantastisch leuke vereniging, welke zich ten doel stelt om mensen te redden van de verdrinkingsdood, door onder andere:
1. Het bewaken en beveiligen van evenementen,
2. Het geven van voorlichting, opleiding en instructie.
3. Het bevorderen van het plezier in het zwemmen.
4. Daarnaast is ook het verlenen van Eerste Hulp aan Drenkelingen (E.H.a.D.) en andere door ongevallen getroffen personen belangrijk.

De stranden van Dishoek (sinds 1975) en Zoutelande (vanaf 1977) werden in het verleden vanuit door ons opgerichte strandposten bewaakt. Na de laatste gemeentelijke herindeling heeft de nieuwe gemeente Veere de Stichting Strandexploitatie Walcheren (SSW) belast met de bewaking van alle stranden binnen deze gemeente. Deze brigadetaak werd overgedragen aan de SSW, inmiddels SSV geheten. Onze leden kunnen zich nog altijd bij de SSV opgeven om op één van de posten dienst te draaien. De goede samenwerking met de SSV blijkt wel uit het feit dat de opleiding voor de strandwachtdiploma's nog steeds door onze mensen gebeurt en het feit dat we onze jaarlijkse jeugdstranddag aan het einde van het zwemseizoen nog altijd houden op post Dishoek.

Watersnoodinzet
Ondanks dat wij geen strandbewaking meer uitvoeren, beschikken we wel nog steeds over meerdere boten. Deze zijn ook inzetbaar voor grootschalige hulpverlening op en rond het water. Exact 15 jaar na dato heeft onze brigade een special gemaakt over onze inzet bij de watersnoodrampen in 1993 en 1995. Klik hier om deze te openen. Meer over onze inzet bij de watersnoodramp in 2021 in Limburg lees je via deze pagina.

Reddingsbrigade van het jaar

In 1994, 2011 en 2013 werden we genomineerd voor de landelijke titel 'Reddingsbrigade van het jaar'. Toen ging de prijs echter aan ons voorbij. In mei 2006 werd de brigade wel beloond. Toen kregen we de titel 'Brigade van het jaar 2005', onder meer vanwege onze inspanningen om tot een junior rampenploeg te komen om zo de doorstroom naar de senioren rampenploeg te vergemakkelijken. Op dit moment loopt de verkiezing 'Reddingsbrigade van het jaar 2021'. Hiervoor zijn wij ook genonimeerd. De uitslag volgt later dit jaar.

40- en 50-Jarig jubileum 

Onze brigade bestond in 2012 op 4 maart precies 40 jaar. Dat vierden we zaterdag 10 maart met een groot deel van onze leden. Ter ere van het jubileum is een speciaal boekje gemaakt. Dit werd 7 maart gepresenteerd. Meer over deze jubileumdag lees je hier. Het speciale jubileumboekje kun je hier bekijken. Inmiddels heeft de brigade een volgende mijlpaal bereikt: het 50-jarig jubileum. Dit is gevierd in 2022. In oktober 2022 vond daarom ook een reünie plaats.


« Terug naar de overzichtspagina

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Lente-achtige dropping (13-04)

13-04-2024: Op een mooie lente-achtige avond werden 7 teams rond Veere gedropt. Zij gingen op zoek naar de verborgen zender die aan het eind van de avond door iedereen gevonden was! Onderweg waren er volop punten te verdienen en we hadden maar liefst 2 winaars, maar de puntenaantallen lagen heel dicht op elkaar.

Lees verder »

Paaszwemmen (30-03)

30-03-2024: Op zaterdagochtend hadden vanwege Pasen een speciale zwemochtend. We deden allemaal leuke paasspelletjes en na afloop was er nog een lekkere traktatie.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.