Over de club: Geschiedenis


» Ons eerste clubhuis 'De Waag' aan de Loskade.

De Van Dixhoornbrigade werd in maart 1972 door een kleine groep enthousiaste mensen opgericht. Op de vroege ochtend van zaterdag 4 maart kwamen 5 inwoners van Middelburg gespannen hun bed uit. Alle vijf (Edith van der Mark, Inez Baronner, Johan van Moolenbroek, Jos de Rijke en Kees Schoof) waren lid van de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade.

Ze gingen op pad naar het zwembad, want ze hadden kort daarvoor een advertentie gezet in de huis-aan-huisbladen. Ze vonden dat het tijd werd dat de provinciale hoofdstad een eigen reddingsbrigade kreeg. En ook jong enthousiasme was er; bij het zwembad stonden 46 (!) kinderen te wachten die allemaal dolgraag het Zwemmend Redden wilden leren.

Dat was dus op 4 maart 1972. De naam van onze brigade wordt pas vastgesteld op de eerste ledenvergadering, 8 september dat jaar. We worden vernoemd naar een van de oprichters van Luctor die in de dertiger jaren bekend stond als een pionier op het gebied van het zwemmend redden in Zeeland.

In de loop der jaren is onze reddingsbrigade uitgegroeid tot een fantastisch leuke vereniging, welke zich ten doel stelt om mensen te redden van de verdrinkingsdood, door onder andere:
1. Het bewaken en beveiligen van evenementen,
2. Het geven van voorlichting, opleiding en instructie.
3. Het bevorderen van het plezier in het zwemmen.
4. Daarnaast is ook het verlenen van Eerste Hulp aan Drenkelingen (E.H.a.D.) en andere door ongevallen getroffen personen belangrijk.

De stranden van Dishoek (sinds 1975) en Zoutelande (vanaf 1977) werden in het verleden vanuit door ons opgerichte strandposten bewaakt. Na de laatste gemeentelijke herindeling heeft de nieuwe gemeente Veere de Stichting Strandexploitatie Walcheren (SSW) belast met de bewaking van alle stranden binnen deze gemeente. Deze brigadetaak werd overgedragen aan de SSW.

Onze leden kunnen zich bij de SSW opgeven om op één van de posten dienst te draaien. De goede samenwerking met de SSW blijkt wel uit het feit dat de opleiding voor de strandwachtdiploma's nog steeds door onze mensen gebeurt en het feit dat we onze jaarlijkse jeugdstranddag aan het einde van het zwemseizoen nog altijd houden op post Dishoek.

Watersnoodinzet
Exact 15 jaar na dato heeft onze brigade een special gemaakt over onze inzet bij de watersnoodrampen in 1993 en 1995. Klik hier om deze te openen.

Jubileum

Onze brigade bestond in 2012 op 4 maart precies 40 jaar. Dat vierden we zaterdag 10 maart met een groot deel van onze leden. Ter ere van het jubileum is een speciaal boekje gemaakt. Dit werd 7 maart gepresenteerd.

Meer over de jubileumdag? Klik hier. »
Bekijk ons jubileumboekje: Klik hier. »

           
       

« Terug naar Over de club