Over de club

» Leren zwemmend redden kan al vanaf 6 jaar.
 

Bij de Van Dixhoornbrigade leiden we kinderen, jongeren en volwassenen op voor erkende diploma's zwemmend redden. Ook geven wij opleidingen op het gebied van varend redden en het verlenen van eerste hulp. In alle opleidingen staat naast het behalen van een diploma plezier hebben in het zwemmen, het zwemmend redden en het varend redden hoog in het vaandel.

De vereniging geeft lessen zwemmend redden aan kinderen en jongeren tussen de 6 en 21 jaar. Tijdens de lessen, die voor de jeugd op zaterdagochtend en voor de jongeren op vrijdagavond worden gehouden, is niet alleen aandacht voor het redden van drenkelingen. Ook wordt er getraind om zelf tijdens noodsituaties het hoofd letterlijk boven water te houden.

Zwemmend redden
De Van Dixhoornbrigade heeft primair tot doel dat leden uiteindelijk in staat zijn om  drenkelingen vanuit verschillende situaties te redden. Dat kan bij een ijsongeval, een auto die te water raakt, maar ook bijvoorbeeld op het strand. Om redders te kunnen inzetten moeten we ze opleiden. Dat doen we vanaf jongs af aan. Iedereen in het bezit van minimaal het A-diploma kan bij ons doelgerichte technieken leren om zichzelf en/of anderen te redden. Dit gebeurt op een leuke, afwisselende en speelse manier.

De opleidingen in het zwembad bestaan voor de oudere leden ook uit EHBO-opleidingen. Naast de benodigde conditietraining leert iederen vervoersgrepen, bevrijdingsgrepen en hoe een reddingsmiddel gebruikt moet worden.

Preventie
Voor de goed getrainde redders van de reddingsbrigade is preventie het centrale thema. Zoekgeraakte kinderen voorkomen door het uitdelen van polsbandjes en kinderen leren zwemmend redden zorgen dat het aantal verdrinkingsslachtoffers afneemt. Ook ons voorlichtingsproject Veiligstrand.nl helpt hier aan mee.

Door vaak te zwemmen kan een groter uithoudingsvermogen worden verkregen, waardoor je minder snel in paniek raakt als je in het water wat overkomt. Tijdens de lessen bij de Van Dixhoornbrigade leren wij kinderen spelenderwijs doelgerichte technieken aan. Die leiden tot zowel zelfredding als tot het kunnen redden van anderen.

Rampenploeg
De Van Dixhoornbrigade geeft niet alleen lessen in het zwembad. Onze brigade heeft ook een eigen rampenploeg die 24/7 inzetbaar is bij overstromingen. Deze ploeg is echter ook beschikbaar voor bewakingen. Of het nu gaat over de bewaking van de intocht van Sinterklaas, een zwemtocht langs de Loskade of helpen bij evacuaties vanwege wateroverlast in Limburg: De Van Dixhoornbrigade staat haar mannetje. Er is tegenwoordig ook een juniorploeg waarin jongeren worden getraind voor een plekje in de 'volwassen' ploeg.

Onze brigade heeft een lange ervaring met het strand en de strandbewaking: in 1975 openden wij onze eerste bewakingspost op Dishoek, in 1977 een post op Zoutelande. Deze vallen inmiddels onder de verantwoording van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) maar op de posten werken nog steeds veel van onze leden. De bij ons behaalde diploma's zijn immers erg nuttig op het strand.

Oudergroep
En wilt u als ouder niet alleen maar op de bank zitten tijdens de training? Dan kunt u op de zaterdagochtend samen met een inmiddels steeds groter wordende groep ouders op uw eigen tempo en niveau meedoen aan een speciale training voor volwassenen. Geen behoefte aan een inspannende training? Baantjes zwemmen mag natuurlijk ook!

Evenementen
Natuurlijk is onze brigade meer dan alleen zwemmen en diploma's halen. De Evenementen Commissie (EC) organiseert ieder jaar een flink aantal activiteiten voor onze leden. Elk jaar opnieuw is de EC druk bezig om een geweldig leuk programma in elkaar te zetten, waarin voor alle leeftijden en alle brevetten weer wat leuks te doen is. Kortom: een veelzijdige vereniging die net iets meer biedt dan alleen zwemtrainingen.

De club kan nog diverse leden gebruiken. Geïnteresseerden kunnen altijd eerst drie keer gratis komen meezwemmen. Daarna kan men besluiten lid te worden. Meer weten? Kijk op de pagina 'Lid worden?'.

De Van Dixhoornbrigade is aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland, de overkoepelende organisatie van alle reddingsbrigades in ons land.

Tijden trainingen zwembad:
Vrijdag 1e uur: 18.00 - 19.00 uur
Vrijdag 2e uur: 19.00 - 20.00 uur
Vrijdag 3e uur: 20.00 - 20.45 uur
Zaterdag 8.00 - 9.00 uur.

Jubileum

Onze brigade bestond in 2012 op 4 maart precies 40 jaar. Dat vierden we zaterdag 10 maart 2012 met een groot deel van onze leden. Ter ere van het jubileum is een speciaal boekje gemaakt. Dit werd 7 maart 2012 gepresenteerd.

Meer over de jubileumdag? Klik hier. »
Bekijk ons jubileumboekje: Klik hier. »Maak een keuze:
- Bestuur
- Clubhuis
- Doneren en sponsoren
- Geschiedenis
- Lid worden?
- Privacybeleid
- Veiligheidsplan
- Vertrouwenspersonen
- Wie is wie?

Bekijk ook even onze informatiefolder.

Zie ook de pagina's van de verschillende commissies.