Nieuws: Brigade oefent communiceren (16-11-2017)

 

Sinds maandagavond stond er een selecte groep rampenploegredders in fictief vooralarm i.v.m. een zware storm die over West-Europa raasde. Als gevolg van de harde wind, het opstuwende water en het sluiten van de Oosterscheldekering, stegen de waterstanden. Donderdagavond 16 november om 17:45 kregen de opstappers daadwerkelijk alarm. Binnen uur moesten zij zich melden in het clubhuis voor meer informatie.

 

Om 19:00 vertrok er een auto met 3 opstappers ( en een waarnemer ) richting het station van KNRM Veere. Zij hadden onze assistentie ingeroepen, omdat een groot passagiersschip met 95 mensen aan boord een zogenaamde "black out" had gekregen en geëvacueerd moest worden. Er zouden zich ook diverse slachtoffers aan boord bevinden. Vanwege de hoge waterstanden, konden niet alle opstappers het station bereiken, waardoor de KNRM extra handjes vroeg van de reddingsbrigade, die nog wel ter plaatse kon komen.

 

Op het KNRM station aangekomen, bleken de radioverbindingen te zijn uitgevallen en werd de hulp ingeroepen van Delta Radio Communicatie Ondersteuning - DRCO. Zij bouwden binnen no-time een communicatiepost op, waarmee de berichtgeving van de reddingboot, die binnenkwam op Station Veere, doorgezonden kon worden naar de meldkamer in Middelburg, waar ook een delegatie zendamateurs zat.

 

Omdat DRCO met bepaalde terminologie en procedures werkt, lag de kern van de oefening op het zo zorgvuldig mogelijk samenstellen van een bericht. Kort en bondige informatie doorgeven is dan echt een must. De centralist van de reddingsbrigade op het station heeft hier goed mee kunnen oefenen.
 

Rond 20:30 uur werd de fictieve hulpverlening afgesloten, werden de materialen schoongemaakt en werd er geëvalueerd. Er werden diverse leermomenten getrokken uit deze samenwerkingsoefening en niet alleen op communicatiegebied. Alle partijen waren unaniem tevreden over het verloop.


Wij danken DRCO, KNRM Veere en de opstappers voor hun medewerking. 

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht