Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Van Dixhoornbrigade 45 jaar (04-03-2017)

Exact 45 jaar geleden werd, net als vanochtend, tussen 08.00 en 09.00 uur gezwommen. Die les was echter een hele bijzondere. Het was de allereerste van de toekomstige Van Dixhoornbrigade. Dat onze club 45 jaar later nog steeds zou bestaan kon natuurlijk niemand toen voorspellen. Alhoewel...

 

In een artikel uit de PZC van 16 februari 1972 is te lezen dat "bij voldoende deelname de mogelijkheid niet uitgesloten is dat men ook in de avonduren gaat oefenen". Dat is natuurlijk werkelijkheid geworden want we trainen niet alleen op de zaterdagochtend, op de vrijdagavond doen we dat zelfs drie uur lang.

 

De lessen op vrijdagavond begonnen overigens al snel na de oprichting. Uit krantenartikelen van 1973 is op te maken dat op 12 januari tussen 21.00 en 22.00 uur een eerste les zwemmend redden voor volwassenen van start ging.

Onze naam stond toen overigens al vast. De naam Van Dixhoornbrigade werd namelijk op 8 september 1972 tijdens de allereerste ledenvergadering vastgesteld. Onze club is vernoemd naar één van de oprichters van Luctor. Hij stond in de dertiger jaren bekend als een pionier op het gebied van zwemmend redden in Zeeland.

In de rubriek 'Door het oog van de Lange Jan' schreef het bureau voorlichting van de gemeente Middelburg op 9 maart 1972 over onze eerste lesochtend. “In de vroege morgen van de vierde maart 1972 ging de Middelburgse Reddingsbrigade van start. Het was een erg goed begin, want ondanks het vroege uur waren 70 personen, waaronder tien volwassenen, naar 'Poelendaele' gekomen om met het reddend zwemmen kennis te maken”.

 

Inmiddels is zwembad Poelendaele gesloten en is de gemeente niet meer gehuisvest in het stadhuis op de Markt maar... telt onze vereniging ook geen 70 maar 140 leden! Uiteraard hopen we nog lang door te gaan en tijdens de algemene ledenvergadering van afgelopen woensdag werd stiekem al uitgekeken naar het 50-jarig jubileum...

Wil je meer weten over onze geschiedenis? Kijk dan eens op deze pagina of bekijk de krantenknipsels in ons nieuwsarchief.

Bekijk hier de videofelicitatie van Maarten van der Weijden. De foto's van de pre-party van het jubileumfeest (de spelavond in het zwembad) staan hier.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.