Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Verslag wakzwemmen (met video!) (30-01-2017)

21~43.jpg

Dagelijks wordt gewaarschuwd voor de gevaren van schaatsen op te dun ijs. Want het risico in een wak (een gat in het ijs) te belanden is groot. Maar wat moet je eigenlijk doen als je in zo’n wak terecht komt? En het belangrijkste: Hoe kom je er zo snel mogelijk uit? Dat leerden leden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade afgelopen vrijdag tijdens een speciale training.

Met behulp van drie speciale matten, zogeheten wakmatrassen, kregen redders vanaf 6 jaar oud in het Vrijburgbad uitleg over hoe te handelen bij ijsongevallen. Er zijn namelijk meerdere technieken om uit een wak te klimmen mocht je onverhoopt door het ijs zijn gezakt. Zelfredding is de basis van de lessen bij de reddingsbrigade. Tijdens de training kregen de leden daarom allereerst te horen krijgen hoe zij zichzelf kunnen redden. Dat kan bijvoorbeeld door jezelf af te zetten tegen de randen van het wak om vervolgens weg te rollen of te weg te kruipen.

Tijdens de les was ook aandacht voor technieken om anderen te redden. Zo werd ook geleerd hoe je een drenkeling veilig uit een wak kunt halen. Want zelf te water raken is natuurlijk niet de bedoeling. Desondanks was er ook een oefening waarbij onder een 'ijsoppervlak' gedoken moest worden. Bij deze oefening lag onder het matras een reddingspop verborgen die naar de kant moest worden gebracht. De oudste leden voerden deze oefening uit in een niet verlicht zwembad: een flinke opgave want het zicht is dan minimaal.

Bekijk de foto's in het fotoboek

Video:

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.