Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Verslag rampenoefening Middelburg (15-10-2016)

83~14.jpg

Het evacueren van bewoners vanwege een overstroming. Daar draaide zaterdagmiddag een grote oefening van de Zeeuwse reddingsbrigades om.

De oefening vond plaats in Middelburg en in totaal deden er zeven boten van zes verschillende brigades mee. 's Ochtends werden al drie verschillende kleine incidenten nagebootst. Hierbij moesten de redders in kleinere ploegen samen optreden. De redders kregen onder meer te maken met een persoon die liggend vanuit een flatgebouw (in dit geval een hoge kade) in een boot getild moest worden. Hierbij moest gebruik gemaakt worden van een speciale schepbrancard.

Verder werd geoefend op hoe te handelen bij een motorboot met pech. De redders moesten de boot in kwestie op een veilige manier afmeren in de Middelburgse jachthaven. De Dokhaven vervolgens was het decor van een oefening waarbij enkele personen moesten worden geëvacueerd. Onder hen ook twee gewonde kinderen en een hulphond. Eén van de gewonden moest liggend worden vervoerd maar de redders hadden expres geen brancard meegekregen zodat ze moesten improviseren bij het vervoeren.

's Middags was er een grootschalige inzet en waarbij de nadruk lag op de onderlinge samenwerking en communicatie. Volgens het oefenscenario liep Middelburg onder water. Het stijgende water zorgde voor paniek en sommige bewoners besloten zelf het water op te gaan om te vluchten richting het Veerse Meer.

In de buurt van de Cycle Hub had zich een grote groep bewoners verzameld met bij zich allerlei persoonlijke bezittingen. Onder hen waren, als gevolg van het geduw en gedrang op de kade, ook enkele slachtoffers. Aan boord van één van de bootjes die gebruikt was om te vluchten ontstond bovendien een ontploffing met gewonden en een vermiste opvarende als gevolg. Aan de redders de taak om alle personen naar een speciaal gewondennest te vervoeren.

Communicatie
De oefening was de eerste grote oefening die werd georganiseerd door de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Zeeland, het samenwerkingsverband van de Zeeuwse brigades. De oefening zelf was opgezet door de Middelburgse Van Dixhoornbrigade. De oefenleiding kijkt terug op een geslaagde oefening. Leo Wolterman, voorzitter van de Middelburgse brigade: "Alle brigades oefenen regelmatig zelfstandig maar bij een grote oefening als deze merk je dat het ook goed is om meer ervaring op te doen in het samenwerken met anderen."
 

Wolterman: "De hulpverleningen verliepen over het algemeen goed en veilig maar op het gebied van communicatie bleek nog wel wat te verbeteren. Tijdens de eindoefening merkten we bijvoorbeeld dat door gebrekkige communicatie niet iedereen voldoende overzicht hield over wat er aan de hand was en moest gebeuren. We hopen dan ook vaker op deze schaal te gaan oefenen."

In totaal 200 foto's van deze oefening vind je in ons fotoboek!

Bekijk ook de verschillende berichten in de media. Het videoverslag van Roland is te vinden op HVZeeland.nl.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.