Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Wedstrijdploeg naar NK Nederweert (14-03-2014)

Een ploeg Middelburgse redders doet volgende week zaterdag (22 maart) mee aan een Nederlands Kampioenschap. Vorig jaar werd de wedstrijdploeg van de Middelburgse Van Dixhoornbrigade vierde nadat twaalf jaar lang niet was meegedaan. De verwachtingen voor deze wedstrijd zijn dus hooggespannen.

De wedstrijd waaraan de Middelburgers meedoen is er één in de zogeheten Simulated Emergency Response Competition (SERC) waarbij de hulpverlening aan drenkelingen wordt getoetst tijdens een nagebootst waterongeval. Het kampioenschap vindt plaats in het Limburgse Nederweert.

Bij SERC heeft elke wedstrijdploeg één leider en enkele redders die het incident samen tot een goed einde moeten brengen. Doel is te allen tijde om binnen de vastgestelde tijd het ongeval zo goed mogelijk op te lossen. Er zal onder meer worden gelet op de zorg voor de slachtoffers en het doen van een adequate alarmering bij professionele hulpverleners. De redders moeten laten zien dat ze snel een juiste afweging kunnen maken, eerste hulp kunnen verlenen en slachtoffers tegelijkertijd ook gerust kunnen stellen.

Sinds de oprichting in 1972 deed de Middelburgse brigade in totaal 17 keer mee aan een Nederlands Kampioenschap. In 1990 werd het NK in het Middelburgse zwembad gehouden. De Van Dixhoornbrigade werd één keer kampioen. Dat gebeurde in 1989. De afgelopen jaren deed de club niet mee. Vorig seizoen werd een nieuwe wedstrijdploeg opgezet en die werd direct vierde tijdens het NK.

Tijdens het NK in 2013 in Staphorst kregen de Middelburgse redders drie scenario's voor de kiezen. Na twee voorrondes draaide de finale om een groot ongeluk in een zwembad. Het dak was deels ingestort en dit had er in geresulteerd dat tien mensen gewond waren geraakt. Veel van hen waren versuft en klampten zich vast aan onderdelen van het ingestorte dak. Twee personen lagen op de bodem en al met al zorgde dit voor een complexe reddingsoperatie. Met wat voor redding de Middelburgers nu te maken krijgen wordt pas op het moment zelf duidelijk.

Zie ook:
- Vierde op NK EHaD Staphorst! (26-10-2013)
- Brigade doet mee aan NK EHaD (23-10-2013)
- Historie NK EHaD (18-10-2013)
- Brigade naar NK (21-09-2013)

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.