Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Groot rampscenario Veerse Meer (18-10-2023)

Een uit de hand gelopen feest op een eiland met meerdere gewonden en bewustelozen tot gevolg.
Zaterdag 14 oktober was de Schutteplaat in het Veerse Meer even het decor van een groot rampscenario, waarbij leden van zes Zeeuwse Reddingsbrigades te hulp schoten om iedereen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.
Deze oefening werd georganiseerd door de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Zeeland, een initiatief om de samenwerking tussen de Zeeuwse Reddingsbrigades te bevorderen.

In het ochtendprogramma werden een aantal kleinschalige oefeningen uitgevoerd omtrent het varen. Zo werd geoefend op een slachtoffer binnenhalen aan boord en het overdragen van een slachtoffer aan een ander vaartuig tijdens het varen het zogenaamd pacen met twee verschillende boten. Tot slot werden er nog zoekslagen uitgevoerd, dit betekent dat meerdere boten in linie een gebied al varend afzoeken, meestal in de praktijk naar een vermist persoon.

's Middags was het tijd voor het echte werk, de melding kwam binnen dat er 'iets' gaande was op de Schutteplaat in het Veerse Meer. Door de aangewezen leider reddingsgroep werd snel een plan getrokken en daarna gingen alle reddingsboten ter plaatse.
Eenmaal ter plaatste was het een zogenoemde chaos, een aantal personen was in paniek aan het schreeuwen, andere maakten met elkaar ruzie en nog anderen lagen bewusteloos op de grond. Prioriteit op het eerste moment is eerst het te hulp schieten van de bewusteloze slachtoffers en dan indien nodig een reanimatie starten.
Hierna werden alle slachtoffers uitgevraagd en werd gekeken welke hulp ze nodig hadden, waarna ze allemaal naar een centrale plek werden gebracht. Om er zeker van te zijn dat niemand was achtergebleven is het hele eiland doorzocht op mogelijk nog meer slachtoffers, hierna is overgegaan tot het verplaatsen van personen naar de haven van Kamperland.
Na iedereen in veiligheid gebracht te hebben is alles geëvalueerd en kon iedereen met een goed gevoel terugkijken op alle oefenigen.

De laatste keer dat een vergelijkbare regionale oefening werd georganiseerd was op 15 oktober 2016 in Middelburg, waar ook toen werd geoefend op het evacueren van personen.
Aan de editie van dit jaar deden ook brigades mee die bij de vorige editie nog niet meededen, hiermee wordt geprobeerd de samenwerking tussen de brigades nog meer te bevorden.
Vanuit Reddingsbrigade Domburg, West-Zeeuws-Vlaanderen, Goes, Zierikzee, Vlissingen en Middelburg namen verschillende leden deel aan de oefening, met in totaal acht verschillende reddingsboten.

Lijkt het jou ook leuk om een keer mee te helpen bij de Rampenploeg? Dat kan!
Voor de bewaking van de Sinterklaasintocht op 18 november aanstaande kunnen we nog hulp gebruiken.
Zwem jij bij Zwemmend Redder 2 of hoger, meld je dan nu aan via cbr@vandixhoornbrigade.nl

Foto's van de bewaking vind je in het fotoboek, een videoverslag vind je hieronder:

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.