Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Kennismaken met de strandwacht (11-03-2023)

In samenwerking met strandwachten van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) maakten de leden van de vrijdagavond op 10 maart kennis met de strandwacht. Iedereen van 15 jaar en ouder kan in de zomer aan de slag als strandwacht. Onze leden hebben natuurlijk al de nodige ervaring met zwemmend redden, een goede conditie en affiniteit met het water. Veel van onze instructeurs werken zelf als strandwacht of hebben dat gedaan. Onze brigade leidt ook al jarenlang strandwachters op voor de SSV. Een goede match dus.

Om de leden die binnen nu en een paar jaar oud genoeg zijn om aan de slag te gaan als lifeguard op het strand kennis te maken met de speciale reddingstechnieken die hier worden gebruikt, werden onder meer twee rescueboards naar het zwembad gebracht: twee speciale surfplakken waarmee je als redder in je eentje iemand uit zee kunt redden. De SSV maakt aan de Walcherse kust ook veelvuldig gebruik van reddingswaterscooters. Deze zijn voorzien van zogeheten sleds: een drijvende 'slee' die achter de jetski hangt en waarop een drenkeling kan worden vervoerd. Deze avond bleef de waterscooter op de kant maar in het water werd wel geoefend met de sled (foto boven).

Vanaf de kant werd verder geoefend op een lijnredding: met meerdere redders aan één lijn het water in om een drenkeling te redden. Ook werden reddingen uitgevoerd met zogeheten rescue tubes en rescue cans: drijfhulpmiddelen om een drenkeling op een voor de redder veilige en efficiënte manier te benaderen en mee naar de kant te nemen. Finale-onderdeel was een oefening 'zwin afzoeken'. Hierbij zoeken redders op lijn in schaatsrijderspad een ondiep stuk water af naar een vermiste, niet zichtbare drenkeling. In een zwembad is dat laatste natuurlijk wat lastig maar samen één lijn vormen is bij dit onderdeel vaak genoeg al een uitdaging op zich. Al met al een leuke, leerzame avond!

Bekijk de foto's in het fotoboek.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.