Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Rampenploeg oefent evacuaties in onstuimig weer! (14-01-2023)

Afgelopen zaterdag , een frisse winterdag, veel wind en continu regen. Voor de meeste mensen een mooi moment om er thuis lekker droog en warmpjes bij te zitten, maar voor onze rampenploeg het ideale recept om te gaan oefenen op het Veerse Meer. En nat was het zeker! Was het niet van de regen, dan was het wel van de flinke golven die op het Veerse Meer stonden. Maar gelukkig waren al onze redders gekleed in een waterdicht overlevingspak, waarmee door regen en wind gewoon geoefend kon worden. Op de boot, maar ook in het water. 

De oefening was gericht op het evacueren van personen in een ondergelopen gebied. Hierbij was het van belang om goed de diepte van het vaarwater te peilen, aangezien er allemaal obstakels onderwater kunnen zitten en de motor niet vast mag lopen op de bodem. Dit ging dan ook gepaard met het continu peilen van de bodem en het trimmen (omhoog of omlaag stellen van de motor).

Wanneer de waterdiepte het niet meer toeliet om te varen, moest er gelopen worden door het water, waar op sommige plekken zelfs wegzakken in zachte ondergrond nodig was om slachtoffers te kunnen bereiken!

Door de combinatie van regen, wind en golven was het een grote uitdaging om reddingen uit te voeren, maar aan het eind van de dag heeft onze rampenploeg gelukkig iedereen in veiligheid kunnen brengen! Afgelopen weekend nog was het belang van deze oefeningen te zien op het nieuws, toen het peil van de rivier de Linge in Gelderland zodanig steeg, dat huizen dreigden te overstromen. Gelukkig liep het deze keer goed af, maar als de inzet van de rampenploeg wel nodig is, dan zijn ze goed voorbereid!

Foto's van de oefening vind je hier.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.