Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Brigade heeft nieuwe voorzitter (09-03-2022)

Dat het zo feestelijk zou worden hadden we eerlijk gezegd niet verwacht: we vieren dit jaar niet alleen ons 50-jarig bestaan, de brigade doet dat ook nog eens met flink wat meer leden. Tegelijkertijd hebben we sinds de Algemene Ledenvergadering (ALV) van vandaag een nieuwe voorzitter. Als kers op de taart maken alle coronaversoepelingen dat de vereniging weer (vrijwel) kan draaien als normaal en dus ook de reddingsboten weer het water op kunnen voor oefeningen en bewakingen.

Leo Wolterman (53) was maar liefst 30 jaar lang voorzitter van onze vereniging. Per vandaag wordt hij opgevolgd door Roland de Jong (35), die net als Wolterman een jaar of 7 was toen hij voor het eerst kwam zwemmen bij de reddingsbrigade. In de tijd dat Wolterman voorzitter was, veranderde er een hoop: waar de brigade eerst nog verantwoordelijk was voor de strandbewaking in Dishoek en Zoutelande, werd die taak overgedragen aan de Stichting Strandexploitatie Walcheren. Ook raakte Middelburg zijn zwembad kwijt om plaats te maken voor het Vrijburgbad op de grens van Middelburg en Vlissingen.

Beide gebeurtenissen hadden een negatief effect op het ledenaantal. In 2012 haalde de club nog de PZC met het bericht dat 100 leden niet genoeg was en dat men op zoek was naar nieuwe leden. Inmiddels groeit de brigade echter weer als kool. De aandacht voor de inzet van de rampenploeg bij de overstroming afgelopen zomer in Limburg heeft daar wellicht aan bijgedragen. Tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021 groeide de club met maar liefst 30% (van 145 naar 186 leden). Wolterman draagt dus een bloeiende vereniging over die dit jaar ook nog eens haar 50-jarig jubileum viert. Corona maakte het plannen van festiviteiten lange tijd erg moeilijk, maar inmiddels is duidelijk dat de club haar leden een leuk uitje aanbiedt. Ook komt er op 8 oktober een reünie waarvoor ook oud-leden zijn uitgenodigd.

Dat de coronamaatregelen inmiddels vrijwel volledig zijn opgeheven, maakt dat de Van Dixhoornbrigade ook weer volop activiteiten kan organiseren buiten het zwembad. Ook wordt er weer getraind met de reddingsboten en naar verwachting worden komende zomer ook weer evenementen bewaakt. Inmiddels heeft de jubilerende vereniging overigens ruim 190 leden. Als het aan de nieuwe voorzitter ligt, zijn dat er komend seizoen 200. De Jong: “Ouders konden lange tijd niet kijken in het zwembad. Met name bij de jongere proefzwemmers hebben we gemerkt dat dit echt een hindernis was. Nu we ook ouders weer mogen verwelkomen in het bad, hopen we op nog wat extra jeugdleden. We kunnen nu bovendien ook weer aan de slag met onze boten dus de jongeren die bij ons lid zijn, kunnen we nu ook weer wat extra’s bieden buitenom het zwemmen.”

De foto's van de ALV vind je inmiddels in het fotoboek.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.