Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Reddingsbrigade helpt in ondergelopen Limburg (15-07-2021)

Bericht 08:51 uur:MIDDELBURG - Leden van de rampenploegen van de Middelburgse reddingsbrigade en die uit Goes zijn vannacht naar Limburg afgereisd voor een spoedinzet aldaar vanwege het hoge water.


De hulp van de redders werd door de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gevraagd nadat duidelijk was geworden dat het water op sommige plekken in de regio zo hoog stond dat de trucks van Defensie niet overal meer konden rijden. Normaal gesproken krijgen de reddingsbrigades een vooralarm voor een mogelijke inzet. Nu volgden het vooralarm en de daadwerkelijke alarmering elkaar binnen een kwartier op. Rond 01.15 uur werden de Zeeuwse redders definitief opgeroepen waarna rond 06.00 uur twee ploegen van vier personen volledig inzetbaar met twee boten in Limburg arriveerden.

De ingezette boten zijn onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV). De rampenploegen van de hierbij aangesloten reddingsbrigade zijn 24/7 beschikbaar en specifiek getraind op dit soort situaties. Het verkennen van ondergelopen gebieden, het redden en evacueren van mens en dier bij stromend water en in ondiep water en het leveren van logistieke bijstand aan hulpverleningspartners zijn de kerntaken van de NRV. In totaal beschikken de reddingsbrigades in Nederland over 90 reddingseenheden en zo’n 1.700 getrainde vrijwilligers.

Voor de Middelburgse brigade is het overigens niet de eerste keer dat zij daadwerkelijk is ingezet bij een overstroming in Limburg. Bij zowel de watersnood in 1993 als die in 1995 werden ploegen van de Middelburgse Van Dixhoornbrigade ingezet. Bij dreigende overstromingen, zoals meer recent nog in januari 2012 in Noord-Nederland en bij de Sinterklaasstorm van 2013, werden de rampenploeg van de drie Zeeuwse NRV-brigades in opperste staat van paraatheid gebracht. De redders hoefden destijds uiteindelijk niet daadwerkelijk in actie te komen. Vannacht gebeurde dat dus wel.

Brigadevoorzitter Leo Wolterman (Middelburg), die in de jaren 90 zelf in Limburg hielp: “Onze rampenploeg wordt hier continu voor getraind maar eigenlijk hoop je natuurlijk dat het vooral bij trainen blijft. Ondanks dat we vrijwel direct na een vooralarm daadwerkelijk werden opgeroepen, hadden we snel een ploeg onderweg om te gaan helpen. Hopelijk kunnen we wat voor de mensen in Limburg betekenen en is onze hulp maar beperkt nodig. Zij zitten immers zonder gas, water en licht in een ondergelopen gebied. Als brigade werk je hier naar toe maar voor de betrokkenen is dit natuurlijk behoorlijk ingrijpend.”

Op dit moment wordt door de brandweer bekeken waar de redders uit Goes en Middelburg het beste ingezet kunnen worden.

Update 13:21 uur: De ploegen zijn daadwerkelijk ingezet inmiddels. Zie ook de eerste foto's van de inzet in het fotoboek.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.