Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Nieuws: Update coronavirus (01-10-2020)

Gelukkig zijn wij binnen de brigade nog niet direct geconfronteerd met corona. Het aantal besmettingen neemt echter - zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen - weer toe. Daarom willen en moeten we de puntjes weer op de ï zetten om te zorgen dat we samen veilig kunnen blijven sporten en blijven voldoen aan de geldende en nieuwe richtlijnen. Het is daarom nodig om ook wat zaken aan te scherpen. Lees daarom onderstaande zaken goed door!

Algemene regels
Wij werken volgens het landelijke protocol verantwoord zwemmen (in relatie tot COVID-19). Daarin staan onder meer de onderstaande basisregels:

  • Blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts.
  • Blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten.
  • Blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuisblijven tot 14 dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD).
  • Blijf thuis als je het coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een test) en dit in de afgelopen 7 dagen is vastgesteld.
  • Blijft thuis als je in thuisisolatie bent omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld.
  • Ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts.
  • Ga voordat je van huis vertrekt, thuis naar het toilet.
  • Was voorafgaand aan en na het zwembadbezoek je handen met water en zeep, minimaal 20 seconden.
  • Was de handen met water en zeep als je handen mogelijk besmet zijn: na het aanraken van objecten waar veel mensen aanzitten (deurknoppen, pinapparaten, afstandsbediening, etc.), na een toiletbezoek, na hoesten / niezen in de handen / na het snuiten van de neus.
  • Vermijd het aanraken van je gezicht.
  • Schud geen handen.
  • Zingen en schreeuwen is niet toegestaan.

Kom niet te vroeg!
Ondanks het slechte weer, is het helaas niet toegestaan om in de entreehal van het zwembad te wachten en/of te verzamelen. Wil je niet buiten wachten, zorg dan dat je niet te vroeg komt. Zwemmers mogen 5 minuten voor aanvang van de les (in groepjes) naar binnen. Je kunt omkleden in de kleine hokjes. De kluisjes blijven buiten gebruik dus je moet je spullen meenemen naar het bad. Doe je spullen in een grote tas en zet die op de bankjes. Wisselen we op de vrijdag van bad, verplaats dan tijdens het wisselmoment je spullen.

Ouders moeten gedurende de les buiten wachten of (als er voldoende plaats is) plaatsnemen in de brasserie. Let er trouwens op dat auto's NIET tot aan de deur van het zwembad mogen rijden. Vanaf de skatebaan is GEEN autoverkeer meer toegestaan.

Afstand en capaciteit in het zwembad

Vooralsnog zijn we tijdens het zwemmen niet strikt gehouden aan de anderhalve meter afstand. In het landelijke protocol is opgenomen dat tijdens het zwemmen geen afstandsbeperking van kracht is maar dat de instructeur zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van de zwemmers. Bij bepaalde onderdelen is dit echter niet mogelijk maar dit is volgens het protocol dus ook gewoon toegestaan. Uiteraard proberen de instructeurs waar mogelijk wel (weer meer) afstand te houden.

Buitenom het zwemmen geldt dat wél afstand gehouden moet worden. Dus rondom het binnenkomen, omkleden en vertrek. Op dit moment geldt er geen maximaal aantal aanwezigen. Vooralsnog zullen we dus niet opnieuw cohorten instellen. Voor de brasserie geldt overigens wél een maximaal aantal personen van 30. De brasserie laat na 21.00 uur geen nieuwe bezoekers meer binnen en sluit om 22.00 uur.

Publiek niet welkom
Publiek is volgens de recentste regels nadrukkelijk niet welkom. Ouders mogen dus NIET op de bankjes langs het bad gaan zitten om te kijken naar hun kinderen. Je mag je kinderen wel helpen bij het omkleden maar als dit gebeurd is, ga je weer weg. Tegen het einde van de les kun je je kind opvangen bij de bankjes naast de douches.

Zwem je in de oudergroep, dan mag je na afloop ook NIET langs de badrand gaan zitten. Landelijk is de regel immers: “Sporters die klaar zijn met hun eigen wedstrijd of training worden gezien als toeschouwers. Zij moeten zo snel mogelijk de sportaccommodatie te verlaten.”

Op dit moment bekijken we nog hoe we omgaan met ouders van kinderen die voor het eerst komen zwemmen maar nadrukkelijk geldt dat als het kind al minstens twee keer is geweest (de proefperiode) ook de ouders van deze kinderen NIET meer als publiek welkom zijn, hoe jammer we dat ook vinden. We laten immers graag zien wat we doen en weten niet anders dan dat (met name op de zaterdagochtend) er ouders in het bad zijn.

Afmelden
In het zwembad houden we exact bij welke zwemmers, ouders en instructeurs er op welk moment waren. Mocht er onverhoopt iemand besmet blijken met het coronavirus, dan kunnen we hierdoor eenvoudig achterhalen wie tijdens de les in contact met deze persoon is geweest. We houden ook bij wie zich afmeld voor de les en met welke reden. We willen jullie bij deze daarom vragen om je altijd af te melden als je een les niet kunt bijwonen. Blijf je preventief thuis omdat je bijvoorbeeld verkouden bent, dan horen we dat ook graag. We hebben dan een veel beter beeld van de reden van afwezigheid. Afmelden kun je heel eenvoudig te doen door te mailen naar afmelden@vandixhoornbrigade.nl.

Nog even de belangrijkste punten op een rij:

  • We volgen de in de tweede alinea genoemde richtlijnen over wanneer je wel en niet mag komen.
  • Je mag niet eerder dan 5 minuten voor de les naar binnen. Je mag niet wachten in de hal.
  • Binnen ontsmet je je handen en volg je de looproute.
  • Je kleed je om in een klein hokje en neemt je spullen mee in een grote tas.
  • Tijdens de les hoeven de zwemmers onderling geen afstand te houden. Instructeurs hoeven niet per se afstand te houden maar proberen dit wel te doen.
  • Na afloop verlaat je het zwembad zo snel mogelijk. Je houdt dan wél 1,5 meter afstand.
  • Publiek is niet meer welkom. Ouders mogen dus niet meer vanaf de bankjes naar de lessen kijken.

Hebben jullie naar aanleiding van dit bericht nog vragen, laat dat dan gerust weten. Spreek Leo of Roland aan in het zwembad of stuur even een mail naar tc@vandixhoornbrigade.nl.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

  • 1. Sporten is gezond
    • Sporten is goed voor lichaam en
      geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

  • 2. Beter leren zwemmen
    • Onze leden verbeteren wekelijks
      hun zwemtechnieken en conditie.
      Ze leren ook zichzelf en anderen
      te redden uit een noodsituatie.

  • 3. Gezelligheid
    • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

  • 4. Nuttig bezig zijn
    • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun diploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.