Zwemmen
Varen
Hulpverlenen

Lid worden?

Leuk dat je interesse hebt in onze vereniging en het leren zwemmend redden bij de reddingsbrigade in Middelburg. De Van Dixhoornbrigade is een sportieve, maar tegelijkertijd ook een gezellige vereniging. Hou je van zwemmen en voel je je als een vis in het water? Wil je zelf ervaren hoe leuk zwemmend redden bij onze brigade is? Kom dan gerust eens kijken tijdens één van onze trainingen. Je kunt twee keer GRATIS komen kijken en meezwemmen. We kunnen altijd nieuwe leden gebruiken, er is geen wachtlijst!

In het kort: Waarom sporten?
• Sporten is gezond.
• Sporten is goed voor lichaam en geest.
• Sporten is goed tegen overgewicht.
• Sporten vergroot het zelfvertrouwen en de discipline.
• Sporten brengt uw kind in contact met andere kinderen.

In het kort: Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?
• Onze leden verbeteren hun zwemtechnieken.
• Onze leden leren zichzelf en anderen te redden.
• Onze brigade organiseert veel leuke activiteiten, ook buiten het zwembad.
• Diploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.
• Lid zijn kost minder dan 15 euro per maand!

Waarom leren zwemmend redden?
Jaarlijks overlijden in Nederland zeker 75 mensen als gevolg van verdrinking, bijvoorbeeld aan het strand of in het zwembad. Onder hen zijn zeker 10 kinderen tot 16 jaar oud. Elk jaar worden honderden zwemmers gered. Goed leren zwemmen en leren hoe je jezelf en anderen kunt redden is, zeker nu er steeds meer wordt bezuinigd op zwemonderwijs, daarom erg belangrijk. Volgens Reddingsbrigade Nederland is bij 25% van de reddingen sprake van een slachtoffer dat niet of niet goed genoeg kon zwemmen. En dat is natuurlijk te voorkomen!

Wat doet de reddingsbrigade allemaal?
Bij de Van Dixhoornbrigade, de Middelburgse reddingsbrigade leiden we kinderen, jongeren en volwassenen op voor erkende diploma's zwemmend redden. Ook geven wij opleidingen op het gebied van varend redden en het verlenen van eerste hulp. Verder verzorgen we bewakingen van evenementen zoals de sinterklaasintocht en zwemwedstrijden en hebben we een eigen rampenploeg die 24/7 inzetbaar is.

Wat leer je precies?
Onze leden leren doelgerichte technieken om zichzelf en/of anderen te redden. Dit gebeurt op een leuke, afwisselende en speelse manier. Tijdens de lessen is niet alleen aandacht voor het redden van drenkelingen. Ook wordt er getraind om zelf tijdens noodsituaties het hoofd letterlijk boven water te houden. Door vaak te zwemmen kan een groter uithoudingsvermogen worden verkregen, waardoor je minder snel in paniek raakt als je in het water wat overkomt. We geven primair les in het zwembad maar de oudere leden krijgen ook les buiten het zwembad. Ze krijgen EHBO-lessen, een vaaropleiding en oefenen onder meer hoe ze drenkelingen kunnen redden en vervoeren met behulp van een boot en brancard. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Doet de Van Dixhoornbrigade nog meer?
Wij willen meer bieden dan alleen sporten. Zowel voor de jeugd- als de kaderleden. We organiseren daarom elk jaar allerlei evenementen zoals een vossenjacht, een jeugdstranddag en clubkampioenschappen.

Wie kan lid worden?
Iedereen in het bezit van minimaal het A-diploma (+/- vanaf 7 jaar) kan bij ons zwemtrainingen volgen. Vanaf 12 jaar kunnen leden meedoen aan rampenoefeningen. Je kunt dan ook al meehelpen bij bewakingen. Vanaf 21 jaar kun je lid worden van de senioren rampenploeg die ingezet kan worden bij bijvoorbeeld overstromingen.

Wat kost het?
Zwemmen bij de reddingsbrigade is niet duur. De contributie voor alle leden bedraagt namelijk maar € 165,- per jaar (seizoen 2024-2025). Dat is over een heel kalenderjaar nog geen € 14,- per maand! Voor dat bedrag kun je elke week komen zwemmen maar kun je ook deelnemen aan oefeningen en ben je uiteraard ook verzekerd tijdens onze activiteiten. Gespreid betalen is in overleg mogelijk. Ook kinderen van ouders die het financieel minder breed hebben, kunnen lid kunnen worden van onze vereniging. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland ondersteunt daarbij.

Wanneer zwemmen jullie?
Alle zwemtrainingen vinden plaats in het Vrijburgbad tussen Middelburg en Vlissingen. Onze jeugdleden van +/- 6 jaar tot en met +/- 10 jaar zwemmen op zaterdagmorgen van 8.00 tot 9.00 uur. Tijdens dit trainingsuur zwemt ook onze oudergroep. Hierin zwemmen volwassenen mee waarvan het kind/de kinderen lid is/zijn (geweest) van onze brigade. Terwijl de kinderen zwemmen kunnen de ouders dat ook doen! De oudere leden zwemmen vrijdagavond. De indeling van de vrijdagavond is ongeveer:
- Van 18.00 tot 19.00 uur: de 10-, 11-, 12- en 13-jarigen (+/-)
- Van 19.00 tot 20.00 uur: de 14-, 15- en 16-jarigen (+/-)
- Van 20.00 tot 20.45 uur: het kader + diploma's LifeSaver (17+)

Klinkt goed! Kan ik proefzwemmen?
Natuurlijk! Iedereen mag altijd GRATIS 2X meedoen tijdens onze lessen om zo te ontdekken of de reddingsbrigade iets voor hem/haar is. Wil je komen proefzwemmen? Geef dat dan bij voorkeur vooraf even door. Klik hier voor de aanmeldpagina.

Inschrijfformulier
Definitief lid worden? Het inschrijfpakket download je hier. Het pakket bestaat uit drie documenten. Je levert er altijd drie in. Naast het formele inschrijfformulier tref je namelijk ook een algemene gezondheidsverklaring van onze vereniging en een gezondheidsverklaring van de overkoepelende organisatie Reddingsbrigade Nederland aan. Heb je alle gegevens ingevuld? Lever het formulier in bij de coördinator in het zwembad! Welkom bij onze vereniging!

Vragen
Meer praktische informatie over het reilen en zeilen binnen onze vereniging? Download alvast onze welkomstmap. Meer informatie over onze club vind je natuurlijk ook elders op deze website maar heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op via tc@vandixhoornbrigade.nl of via het telefoonnummer 0118-820211. Roland de Jong helpt je dan graag op weg! Wil je eerst nog meer informatie over onze club en onze activiteiten? Klik hier. Bekijk ook even onze informatiefolder.

InschrijfformulierAanmelden proefles

Maak kennis met de Van Dixhoornbrigade:

Ook jij kunt redder worden!

Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen gaan doen met onze (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je ook worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water.

Lid worden kost je nog geen 15 euro per maand en we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Er is geen wachtlijst! Bovendien mag je altijd twee keer gratis meedoen om te kijken of de reddingsbrigade bij je past. Alvast meer weten? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina of klik op één dan de links hieronder. Tot binnenkort?!

Meer informatieInschrijfformulierAanmelden proefles

Waarom lid worden van de Van Dixhoornbrigade?

 • 1. Sporten is gezond
  • Sporten is goed voor lichaam en
   geest en helpt tegen overgewicht. Sporten vergroot bovendien het zelfvertrouwen en de discipline.

 • 2. Beter leren zwemmen
  • Onze leden verbeteren wekelijks
   hun zwemtechnieken en conditie.
   Ze leren ook zichzelf en anderen
   te redden uit een noodsituatie.

 • 3. Gezelligheid
  • Sporten brengt je (kind) in contact met andere kinderen. Onze brigade organiseert daarvoor ook veel leuke activiteiten, ook buiten het bad.

 • 4. Nuttig bezig zijn
  • Oudere leden (12+) kunnen ook lid worden van de rampenploegen en hun dploma's komen onder meer van pas bij een (bij)baan als strandwacht.

Laatste nieuwsberichten:

Nieuwe boot is vervanger voor ‘gedoneerde’ vlet (05-07)

05-07-2024: Onze brigade heeft een nieuwe reddingsboot. Deze vervangt de reddingsvlet die vorig jaar zomer plotsklaps werd overgedragen aan Oekraïne.

Lees verder »

Nieuwe boot maakt vloot compleet (05-07)

05-07-2024: Omroep Zeeland besteedt ook aandacht aan onze nieuwe reddingsboot. Roland gaf ook een interview voor de radio. Bekijk hier het gehele nieuwsitem.

Lees verder »
Bekijk het complete nieuwsarchief » Bekijk nieuwsarchief »

Vragen en afmelden

Voor alle vragen over onze trainingen kun je in het bad contact opnemen met de coördinator. Je kunt je vraag ook stellen via Facebook (chatbericht) of e-mail. Je kunt ook bellen naar 0118-820211 (Roland). Afmelden voor één van de lessen doe je via dit e-mailadres.