Bewakingen & Rampenbestrijding
De CBR (Commissie Bewakingen en Rampenbestrijding) regelt binnen onze brigade alle zaken die met (opleidingen) varend redden te maken hebben. De Van Dixhoornbrigade beschikt over twee snelle reddingsboten: een zogenoemde RIB van het type RNR430 (sinds 2024) en een Tinn Silver 550 Rescue (sinds 2014). Beide boten zijn ontworpen door Reddingsbrigade Nederland. De bemanning van deze boten bestaat uit leden van de eigen rampenploeg. Onze brigade is namelijk aangesloten bij de Nationale Reddingsvloot (NRV) en zodoende 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar voor rampen op regionaal en landelijk niveau.
Nationale Reddingsvloot
Een ramp komt meestal onverwacht. Daarom wordt onze rampenploeg continu getraind. Onze rampenploeg is er dus klaar voor mocht er vandaag nog een ramp uitbreken. De afgelopen 30 jaar werden wij meerdere keren ingezet en kregen we ook enkele keren een zogeheten vooralarm. Dit betekent dat een ploeg zich klaar moet maken om indien nodig snel af te kunnen reizen naar het rampgebied. In januari 2012 troffen we bijvoorbeeld voorbereidingen om eventueel uit te rukken naar Noord-Nederland. Enkele andere reddingsbrigades werden toen daadwerkelijk ingezet vanwege hoog water. Wij hoefden niet uit te rukken, mede vanwege de geringe omvang van de watersnood en de afstand tot het 'rampgebied'.
Tijdens de zware Sinterklaasstorm op 5 december 2013 kregen 51 reddingseenheden van de Nationale Reddingsvloot een vooralarm. Gelukkig bleef de situatie beheersbaar en bleef een daadwerkelijke inzet uit. In de zomer van 2021 werden we wel daadwerkelijk ingezet. Toen reisden twee van onze ploegen af naar het overstroomde Valkenburg in Limburg. Er is toen ook bijvoorbeeld geholpen bij de evacuatie van bewoners. Het was overigens niet de eerste keer dat wij in Limburg werden ingezet. In 1993 en 1995 gebeurde dat ook, al had destijds eigenlijk niemand nog verwacht dat na de watersnoodramp van 1953 nog eens sprake zou zijn van grootschalige overstromingen.
Opleidingstraject
De Van Dixhoornbrigade heeft haar rampenploeg opgedeeld in drie secties. Om te zorgen voor voldoende nieuwe aanwas beschikken wij namelijk over een uniek traject dat jonge leden al bij het werk van de rampenploeg betrekt. De minioren rampenploeg (MiRa) bestaat uit jeugdleden vanaf 12 jaar die willen helpen bij bewakingen en rampenoefeningen.Ze kunnen ook worden ingezet om slachtoffer te spelen. Deze leden zijn doorgaans in het bezit van het diploma Zwemmend Redder 2 of hoger. Leden die aan bewakingen deelnemen hebben ook altijd een geldig EHBO-diploma. Hierna volgt de junioren rampenploeg (JuRa). Deze bestaat uit leden vanaf 15 jaar die zich bij de CBR hebben aangemeld en zijn toegelaten. Deze leden zijn doorgaans in het bezit van het diploma Zwemmend Redder 4 of hoger. Ook hebben zij een geldig EHBO-diploma. De 'echte' rampenploeg is de senioren rampenploeg (SeRa). Hierin zitten leden van 18 jaar en ouder. Zij zijn door de CBR geselecteerd om ingezet te kunnen worden bij rampen.
Evenementenbewaking
De rampenploeg wordt niet alleen ingezet bij rampen. Een ander onderdeel van de taken is het bewaken van evenementen op en rond het water. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas in Middelburg, Swim to Fight Cancer Middelburg, de Havendagen in Middelburg, Vlissingen Maritiem en zwem- en roeiwedstrijden op het Kanaal door Walcheren tussen Middelburg en Vlissingen. Organisatoren van evenementen op en rond het water die meer willen weten over onze diensten kunnen contact opnemen via e-mail.
Teruglbik watersnoodinzetten
Exact 15 jaar na dato heeft onze brigade een special gemaakt over onze inzet bij de watersnoodrampen in 1993 en 1995. Klik hier om deze te openen. Meer over onze inzet bij de watersnoodramp in 2021 in Limburg lees je via deze pagina.