Welkom bij de Van Dixhoornbrigade!

Leuk dat je interesse hebt in onze vereniging en het leren zwemmend redden bij de reddingsbrigade!

Waarom leren zwemmend redden?

Jaarlijks overlijden in Nederland zeker 75 mensen als gevolg van verdrinking, bijvoorbeeld aan het strand of in het zwembad. Onder hen zijn zeker 10 kinderen tot 16 jaar oud. Elk jaar worden honderden zwemmers gered. Goed leren zwemmen en leren hoe je jezelf en anderen kunt redden is, zeker nu er steeds meer wordt bezuinigd op zwemonderwijs, daarom erg belangrijk. Volgens Reddingsbrigade Nederland is bij 25% van de reddingen sprake van een slachtoffer dat niet of niet goed genoeg kon zwemmen. En dat is natuurlijk te voorkomen!

Wat doet de reddingsbrigade allemaal?
Bij de Van Dixhoornbrigade, de Middelburgse reddingsbrigade leiden we kinderen, jongeren en volwassenen op voor erkende diploma's zwemmend redden. Ook geven wij opleidingen op het gebied van varend redden en het verlenen van eerste hulp. Verder verzorgen we bewakingen van evenementen zoals de sinterklaasintocht en zwemwedstrijden en hebben we een eigen rampenploeg die 24/7 inzetbaar is.

Wat leer je precies?
Onze leden leren doelgerichte technieken om zichzelf en/of anderen te redden. Dit gebeurt op een leuke, afwisselende en speelse manier. Tijdens de lessen is niet alleen aandacht voor het redden van drenkelingen. Ook wordt er getraind om zelf tijdens noodsituaties het hoofd letterlijk boven water te houden. Door vaak te zwemmen kan een groter uithoudingsvermogen worden verkregen, waardoor je minder snel in paniek raakt als je in het water wat overkomt. We geven primair les in het zwembad maar de oudere leden krijgen ook les buiten het zwembad. Ze krijgen EHBO-lessen, een vaaropleiding en oefenen onder meer hoe ze drenkelingen kunnen redden en vervoeren met behulp van een boot en brancard. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Doet de Van Dixhoornbrigade nog meer?
Wij willen meer bieden dan alleen sporten. Zowel voor de jeugd- als de kaderleden. We organiseren daarom elk jaar allerlei evenementen zoals een vossenjacht, een jeugdstranddag en clubkampioenschappen.

Wie kan lid worden?
Iedereen in het bezit van minimaal het A-diploma (+/- vanaf 7 jaar) kan bij ons zwemtrainingen volgen. Vanaf 12 jaar kunnen leden meedoen aan rampenoefeningen. Je kunt dan ook al meehelpen bij bewakingen. Vanaf 21 jaar kun je lid worden van de senioren rampenploeg die ingezet kan worden bij bijvoorbeeld overstromingen.

Wat kost het?
Zwemmen bij de reddingsbrigade is niet duur. De contributie voor alle leden bedraagt namelijk maar € 155,- per jaar. Dat is over een heel kalenderjaar slechts € 13,- per maand! Voor dat bedrag kun je elke week komen zwemmen maar kun je ook deelnemen aan oefeningen en ben je uiteraard ook verzekerd tijdens onze activiteiten.

Wanneer zwemmen jullie?
Wij trainen elke week in het Vrijburg-bad. Op vrijdagavond zwemmen de leden vanaf ongeveer 12 jaar oud. Onze jongste leden (vanaf +/- 7 jaar) trainen op zaterdagochtend. Op dat moment traint ook onze oudergroep (terwijl de kinderen zwemmen kunnen de ouders dat ook doen!). De lessen op vrijdag zijn tussen 18.00 uur tot 21.00 uur (telkens één uur lang, starttijd afhankelijk van leeftijd) en op zaterdag tussen 08.00 en 09.00 uur.

 
Klinkt goed! Kan ik proefzwemmen?

Natuurlijk! Iedereen mag altijd GRATIS 2X meedoen tijdens onze lessen om zo te ontdekken of de reddingsbrigade iets voor hem/haar is. Het is handig als je je komst vantevoren even doorgeeft via tc@vandixhoornbrigade.nl maar dit is niet verplicht.

Meer informatie over onze club vind je natuurlijk ook elders op deze website maar heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op via tc@vandixhoornbrigade.nl of via het telefoonnummer 0118-635200. Kees de Jong helpt je dan graag op weg!


Reddingsbrigade: "Kinderen moeten beter leren zwemmen"

Onlangs maakte Omroep Zeeland bij ons de volgende reportage. Meer interessante video's over onze reddingsbrigade vind je rechts onderaan deze pagina.